duet tabung

Isnin, 27 Disember 2010

hotsprings

Hi! salam semua~ hopefully you guys sihat-sihat belaka oke. So, minggu lepas ktorg bercuti ke perak-penang-perak selama 3hari 2malam..sepatutnyer 4hari 3malam..tapi~ hurm entah la..no reason! =P huhu so 1st day ktorg pegi cari laut and the choosen beach ialah..telok batik!huhu oke pantai..sangat dah biasa..ade pokok kelapa, golden sandy beach, ade boat, banana boat and etc.. tapi you guys tau tak..harga nak main banana boat ni just rm5 per person tau! murah kan?! kalau kt tempat lain rm10 per person paling murah..so sape2 yang nak naik banana boat banyak kali dengan harga yang memuaskan..boleh la pegi telok batik ye..*wink,wink* 

Kat penang ktorg just pegi pesta penang..takde yang interesting sangat..sebab dah selalu pegi..plus saya setahun duduk penang dlu sebab study kat matrik penang (KMPP)..uhh~  rindu KMPP soOoO much!

Then the last day ktorg turun perak balik sebab nak pegi HOTSPRINGS kat SUNGKAI ala-ala nak sempadan selangor-perak macam tu la..sangat menarik ini tempat ya semua..dulu pon ktorg pernah pegi hotsprings..tapi bosan tahap dewa..sebab tempat tu macam kau rebus jer air panas kat rumah and mandi kat bilik air..full stop. Then bile mak cakap nak pegi hotspring ktorg macam ala~ xmo!! tapi dalam hati je la kan~ sebab nye even xbest pon tempat tu tapi dapat makan kat luar..dapat cuti memasak..hihihi

So bile dah sampai tempat tu..walla wei~ cantik siot! opppss! cantik giler beb!!huhu so meh tgk gambar..sambil-sambil tu saya citer oke.


Oke secara telusnye dua gambar di atas ade lah sumber dari enche google..=P
Tapi yang bawah ni semua sumber dari baby Zylo saya oke.


suke gambar atas ni!!
tema: dipayungi =]
explainantion: cendawan tu dipayungi oleh langit, ktorg dipayungi oleh cendawan and air dipayungi oleh kami..eerrkk O_O.




Oke gambar-gambar diatas adelah kawasan air panas..so dah berendam lama kat air panas ktorang nak pegi cari kawasan berair sejuk pulak..lets go bebeh! wee~ ^_^



Oke ditengah perjalanan anda semua akan terjumpa signboard macam nih..so xde rasa nak makan lagi..and solat pun sudah..soO~jom pegi spa!!huhu
nampak tak asap tu?panas weh~


Errkk~ sebenarnyer tak tau pon spa tu kat mne..tapi ikut signboard ni la jalan nye..tapi ktorg jumpe ni jerkk~ kire spa la jugak nih..huhu so nampak tak papan tanda warna kuning tuh?oke saya dah zoom kan..sila bacer kat gambar bawah nih..huhu
Oke sila abaikan muka mamat tersebut. In case ade yang tak nampak saya tuliskan..board tu berbunyi begini *erk?board berbunyi??* pengguna dinasihatkan berendam di kolam ini tidak melebihi 30minit. Sebab ape?korang cuba teka! cepat! oke takpayah buang masa takde hadiah pon kalau betol so sebab nyer nanti ade yang beli korang untuk buat masak kicap..uweaaeeek!tipu saja heEe~

Jom teruskan pengembaraan! oke sebelum sampai ke destinasi korang akan melintasi kawasan ini..jeng, jeng. jeng!

Ya betol! egg boiling! ye gedik betol nak guna bahasa inggeris.zzzzz~


Oke jangan keliru.Tiga gambar diatas adalah tempat yang sama..yang berbeza hanyalah sudut pandangan..haha motif gambar pertama adelah untuk pengenalan cara-cara and tempat merebus telor..gambar kedua adalah untuk menunjukkan betapa panasnye tempat tu sampaikan telur pon boleh rebus.. dan motif gambar ketiga adelah gambar budak-budak yang batak merebus telor. *wink*
Seriously panas air kat situ sebab kawasan tu 90-100 C ade instruction kat situ kalau nak rebus telur 1/4,2/4,3/4 or sepenuhnya masak berapa lama..tapi setahu nye la kan.telur tak boleh bawa tapi disediakan..*maksud di sediakan tu dorg sediakan jualan telor..then kau guna duet sendiri bayar.jangan pulak mintak duet kat penjual tuh*entah lah..betol ke?abih tu sampai ade yang rebus telor puyuh tu mne datang??hOhO
Gambar ni motif nye adalah untuk menunjukkan cara mengupas kulit telur yang betol and cara membuang kulit telur di tempat yang betol.
Last sekali sila bersihkan tapis yang telah digunakan..sekian.
Oke destinasi sebenarnya tak sampai lagi..ape la lame sangat nak sampai..ayoyo~ so let's move! yiiihaaa~
Tada!!! dah sampai pon kte akhirnye~ weee~ misi berjaya! so jom mandi and berenang-renang =)





Oke..gambar latar adelah permintaan enche akmal coz nak menunjukkan betol la ktorg ni kat kawasan gunung and air tu memang nyaman and sejuk weh~


Oke..dah sampai ke hujung rancangan..hehe *berangan,berangan* totally tempat nih memang superb! tak macam hotsprings lain yang saya pernah tinjau and tengok..or mungkin korang ade tempat yang menarik nak share (hotsprings) buley saja..mane tau kowt lagi gempak ke.. opss! sebelum terlupe layari lah laman web ni ye..http://www.journeymalaysia.com/rainperaksungkaifelda.htm kowt-kowt ade yang nak tido kat cni ke kan..mne tau..so boleh la menginap di sini..cantik wei~ tapi saya tengok dari luar je..tak masuk pon..hehe

4 ulasan:

azura_wonka berkata...

keyna nk g!jauh x dr KL?

keyna berkata...

umph..xsure la sbb ktorg dr penang tyme tuh..then otw balek pon ade berhenti solat+makan..tp lepas dah tambah tolak mungkin la kan sejam 30min kowt..o maybe lg kurang..huhu kawasan ni mmg kedalam tw..jgn pk salah tempat..hehe

dan^^ berkata...

waaa.....macam best jew. nak gi...hee. ada sourvenier x?hehe jom exchange~ ^___^

keyna berkata...

HAHAHA ini tempat xde jual cendera mata/hati la yunk heEe~ kat pesta peneng pon tak habis jalan..so sory~ kalau i pegi ngn kengkawan mungkin la dapat beli..gugugugu~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

my next birthday party =)

Daisypath Happy Birthday tickers